Saturday, June 26, 2010

Kõpskingadest ja koomiksist


"Watchmen"
Alan Moore

Juhan küll ei lubanud mul raamatu üle arutledes samanimelist filmi üldse mainida, sest nimetet film on lihtsalt nii HALB (ja selles, tunnistagem, on tal ka õigus), aga päris mööda ei saa ma sellest minna, kuna filmi nägemata poleks ma oma mõtete fikseerimiseni ehk jõudnudki. Niisiis võtsin ma umbes nädal pärast raamatu lugemist ette ka film ära vaadata, huvi pärast, et kuidas on lahendatud. Leidsin, et ei olegi lahendatud, pole otseselt ka tõlgitud, on lihtsalt teise keelde ümber pandud. nagu babelfish vms, elemendid ehk sõnad ühest žanrist ehk keelest teise tõstetud ja üldisest arusaadavusest mitte kuigivõrd huvitutud. Talutav või isegi hea võib film tunduda vaid põhjusel, et aluseks olev lugu on lihtsalt nii hea. Juhan küll arvas, et parem, kui lihtsalt unustataks antud linateose olemasolu, ma aga mõtlen, et äkki toon pigem välja, et raamat on NIIVÕRD palju parem, heitke film, kus see ja teine ja lugege lugege lugege!
niisiis tuletas kehv film mulle meelde, et raamat, millel ta põhineb, on geniaalne, ja tekkis vajadus väljenduda.

Kes veel kursis ei ole selle 20.sajandi ühe olulise fenomeniga (raamat valiti Times Magazine'i sajandi 100 ilukirjandusteose hulka), siis Alan Moore'i "Watchmen" on koomiks. Ehk nohikute ja mürsikute ajaviide, rasvapeade ja vinninägude tegevusala, arvutimängude ja LARPiga ühele riiulile kuuluv nähe? Oo ei. Ei ei ei. Sügav arutlus võimu ja omakohtu üle, kõrgkirjandus, teksti ja pildi, poeesia ja kunsti abielu? Seda küll.

Lateraalsed mõtlejad on mu suur nõrkus ja Moore peab küll olema Vürst Lateraal. Juhan muidugi ütleks siinkohal, et ükski idee pole uus ja kõik ideed on alati olnud ringluses, aga midagi on ikka selle inimese peas teistmoodi, kes selle idee kinni püüab. Miks riietub inimene superkangelase kostüümi ja läheb seaduseväliselt kurjategijaid maha lööma? Kustumatu õiglusejanu, vanemlik surve, liiga must pilt reaalsusest, liiga hea arusaam reaalsusest, seksuaalne perverssus, täielik psühhopaatia? Ükskõik, milline või kõik eelnimetatuist? Veel parem küsimus: miks me seda küsimust enne ei osanud küsida? Moore'i loomingus on teisigi näiteid enesestmõistetavuste küsimuse alla seadmisest ja see kõik on nii hirmus usutav. Joonistada pildi ja dialoogi (ja mõnel määral ka monoloogi) abil selgestieristuvaid usutavaid ja tõsiseltvõetavaid empaatiat äratavaid karaktereid.. Kummardan talendi ees. Juhan pidi näiteks mu tähelepanu juhtima sellele, et nähtavasti ratsionaalne sümpaatlik tegelane on puhastverd psühhopaat.

Oli see äkki Tõnu Õnnepalu, kes hiljuti kuskil arvamust avaldas, et ei ole tõsi, justnagu loetaks tänapäeval vähe. Vastupidi, loetakse rohkem kui kunagi varem, loetakse sõnumeid ja meile ja uudisnuppe ja wikipediat. Miks mitte koomikseid. Ja kui see noor nolk sul kodus ilukirjandusest end läbi ei näri, kas poleks ehk sobilik tõsiseid teemasid temani mõnel muul kujul viia? Miks mitte koomiksi? Üleüldse meeldib mulle hirmsasti "väärtuste" küsimuse alla seadmine. See on väärikas žanr, too ei ole, see sobib selle sõnumi jaoks, too mitte. Miks? Kes ütles? Sellega kõlab kokku ka fakt, et Moore ise ei nimeta oma teoseid peenutsevalt ja nina püsti ajades totra nimega "graafiline novell". See on koomiks, aga see on okei.

Lõpuks kõpskingadest ka. Minu lemmikajaviide "Watchmeni" lugemise ajal oli selle koomiksikangelastega ehitud raamatuga linna peal jalutamine, viisakas seelik seljas. Pikas mantlis, salli, peente kõrvarõngaste ja kõpskingadega. Tundus kuidagi sobilik ise ka väikestviisi eelarvamusi purustada. Sain üsna rahuldustpakkuvaid pilke.

Vaadake ka pildi ja teksti poeetilist seost ja elegantseid üleminekuid, fantastilist mitmeplaanilisust, loo erinevate kihtide kokkukõlavust, pisidetaili tähenduslikkust. Ja imestage.

6 comments:

maria said...

p.s. kuidas mulle meeldivad bloggeri uued taustad! how very apt.

Laura Raud said...

larp on jumala äge.

kaie said...

kas sa oma mittelugevale vennale seda raamatut näitasid?

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

järgmiseks LOST GIRLS? ;)

Anonymous said...

Suurepärane dokumentaalfilm Alan Mooreist neile, kes on Vürst Lateraali elust ja tema loomingust pisut rohkem huvitatud. Täismahus.

via youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=rvcPVxzhTLQ&feature=related